Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O kolovrátku, o Krymu, ale taky o ostudě

Překvapuje mne, kolik lidí, a to i takových, kterých si velmi vážím, s úporností kolovrátku opakuje kremelskou propagandistickou tezi, že Krym vždy byl, je a bude ruský...Já si rozhodně nemyslím, že ruský byl a je. Jen se - vzhledem k vývoji situace - obávám, že ruský - bude.

Krym v pravém slova smyslu nikdy nebyl ruský. Zřejmě ale ruský bude. Bude to ostudné. Nebude to ale jen hanba Kremlu. Bude to i naše ostuda.(koláž VV)

Krym ( někdejší antická Taurida podle divokého kmene Taurů, původních obyvatel území) byl postupně (zčásti či zcela) osídlován, obsazován - tedy okupován (obvykle ne zrovna "přátelským způsobem, na zvací dopisy si tenkrát ještě nehráli...) také Skythy, Řeky (ti zde vybudovali řadu měst a zřídili Bosporské království). Koncem starověku byla Taurida obsazena kmenovým svazem Ostrogótů, aby je krátce na to vystřídali Hunové. Ve středověku ovládala část Krymu Byzantská říše, své osady si tu budovali Janované. Ve třináctém století ale území dobyli Tataři, stalo se součástí tzv. Zlaté hordy, později zde vznikl samostatný Krymský chanát, ten však byl vazalem Osmanské říše. Za Kateřiny Veliké se stal Krym součástí veliké Rusi - jako  státního útvaru. Národnostně ale i nadále Krym patřil po mnoho staletí Krymským tatarům, kteří si i pod carským Ruskem (ještě "neděleným" na národnostní státní útvary), žili po svém.

Inu, argument, že carské rusko od Kateřiny veliké pořád bylo Rusko zní skvěle. Jenom ale nebere vůbec na zřetel prostý fakt, že se jednalo o mnohonárodnostní a jazykově značně diverzifikované impérium. Pokud bychom chtěli aplikovat územní kontinuitu z doby impéria carů, pak se při pohledu na tehdejší mapu Evropy pobavíme docela zábavnými výsledky, a dost nás možná poleká, na co vše by si časem mohl Kreml začít z téže logiky dělat nároky...O tom ale mluvit nechci. Zpět na Krym...

Byli to krymští Tataři, kdo vedl po říjnové revoluci ještě skoro do poočátku dvacátých let boj proti bolševikům. Kremlu proto byl Krym vždy trnem v oku, osinou v ....

Po druhé světové válce Stalin původní obyvatelstvo poloostrova vyhnal na Sibiř a osídlil Krym obyvatelstvem spolehlivým, Kremlu oddaným - a tedy: zejména ruským. A že předtím násilně a zcela uměle z Krymu vysídlil nejen většinové obyvatelstvo tatarské, ale i obyvatelstvo mluvící řecky, arménsky, bulharsky a německy...? Zdůvodnil to propagandisticky skvěle. Všechno místní obyvatelstvo přece kolaborovalo za války s německými okupanty... Takové tvrzení nebylo třeba nikomu dokazovat. Josef Visarionovič tak rozhodl, tak to byla pravda. Kremelský medvěd se nažral, jen hořká příchuť zůstala...

Takto národnostně "upraveného"území se - jako nebezpečného pomníku stalinských represí, proti kterým vystupoval - Stalinův nástupce Chrjuščev zbavil tak, že ho převedl pod správu Ukrajiny. Danajský dar,  nic jiného to nebylo. Střezte se ale Danaú, zvláště když přicházejí s dary; a víme dobře, že to neplatí jen o Danaech.

Teď si chce Kreml území vzít zase zpět. Pomocí páté kolony, Rusů kteří kdysi přišli na místa vyhnaných. Nic víc, nic míň. To oni přeci teď potřebují a žádají pomoc své otčiny, to oni se teď cítí ohroženi, to oni i - s nově nabytým územím - chtějí pod křídla matky Rusi...

Zřejmě to tak i dopadne. Než se Evropa vzpamatovala, je už na krymu víc ruských ozbrojenců, než civilního obyvatelstva. A co my? Budeme chvíli nadávat, ale to bude tak všechno. Tím to skončí.

Přiznejme si, že demokratická Evropa si na agresivní darebáky netroufla nikdy v minulosti....a neni tomu jinak ani dnes, na imperiální a po zuby vyzbrojené Rusko se netroufne nikdo; a jakékoli sankce včetně těch ze zámoří zůstanou neúčinné. Putin se tak strategicky významného území (vzpomeňme na Krymskou válku v devateníctém století...) nikdy nevzdá.

Jen si prosím sami sobě zkusme nelhat do rukávu. A nezakrývejme svou neschopnost proti Putinovi zakročit historickými nepravdami. Ani jimi nazamlouvejme to, že naší české povaze dělá někdy dobře, když vidí neštěstí druhých. Možná si na tom někteří navíc hojíme bebíčka národních traumat a ostud z let 38 a 68 minulého století, i těch, co pak vždy následovala. A nebo si přiznejme to, že fanděním Putinovým holubičkám míru si s trochu zvrhlou nelogičností a zbabělostí vlastně vyřizujeme své účty s Bruselem.

Krym v pravém slova smyslu nikdy nebyl ruský. Zřejmě ale ruský bude. Bude to ostudné. Nebude to ale jen hanba Kremlu. Bude to i naše ostuda.

Autor: Vladimír Voráček | sobota 8.3.2014 20:55 | karma článku: 17,99 | přečteno: 839x
  • Další články autora

Vladimír Voráček

Blízké setkání jiného druhu aneb "Allahu Akbar"...

Sluníčkoví multikulturalisté asi budou tvrdit, že vlastně o nic nešlo...Že jsem jen potkal hulváta, burana, primitiva. A že mohl být jakékoli národnosti, jakéhokoli vyznání..Má to ale jedno ALE...Nebyl. Šátek na hlavě hlavní aktérky nadevší pochybnost ukázal, že šlo právě o tu kulturu, která z islámských tradic vychází a která by nás měla - obohacovat.

9.4.2015 v 20:20 | Karma: 44,58 | Přečteno: 4184x | Diskuse| Politika

Vladimír Voráček

Pochod Rusko - kámoš

Vladimír Voráček

...místo valentýnky

Dnes je svatého Valentýna. Mezi nadšence pro tento svátek už dávno nepatří jen květináři, obchodníci s cukrovinkami, šperky a plyšáky. Našel si své příznivce mezi lidmi i u nás, i když, asi to zasáhlo spíš mladší generace. Já už ale jiný nebudu, a k Valentýnu opravdu, ale opravdu nebudu nikomu blahopřát. Starého psa novým kouskům nenaučíš. Tak se, dámy, na mne nezlobte :-)

14.2.2015 v 12:55 | Karma: 10,12 | Přečteno: 398x | Diskuse| Poezie a próza

Vladimír Voráček

O bezmocnosti mocných a beznadějné naději

Prohlédněte si dobře fotografii. Ta fotka z odchodu účastníků mírových jednání v běloruském Minsku mluví za všechny komentáře. Vpředu odcházejí Merkelová, Holland a Porošenko. A odcházejí očividně bez nálady. S určitou mírou nezdvořilosti si troufnu říci hezky česky, že odcházejí jako zpráskaní psi. Nezískali vlastně nic. Dosáhli (možná) jen dočasné konzervace současné linie fronty. Nic víc. Historickým milníkem evropských dějin se mise francouzského prezidenta a německé kancléřky nestala. Angelina následná slova o tom, že schůzka přinesla naději, zněla hodně tristně a beznadějně.

13.2.2015 v 15:02 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Voráček

Nikoli nekrolog o božích mlýnech

Dnes, více už než čtvrt století po sametovém převratu zemřela někdejší prokurátorka Brožová-Polednová, jedna z těch, kdo byli odpovědní za politickou vraždu, spáchanou na Miladě Horákové...Za účast na politicky zinscenovaném procesu si Brožová-Polednová odseděla rok a devět měsíců ve vězení, a to až poměrně nedávno...Dnes zemřela. A psát jí nekrolog nehodlám. Na rozdíl od jiných byla odsouzena a potrestána...Světská spravedlnost na ni sice dosáhla, ale až hodně pozdě a řekl bych, že i směšně...

24.1.2015 v 17:05 | Karma: 16,52 | Přečteno: 714x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 739x
Právník. Novinář. Lektor mediální komunikace. Poeta s drsným smyslem pro humor, někdy snad i s moudrým nadhledem.