Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O jedné písni; ale i o slzách bezmoci, čepicích a karavaně

Silnější si vyšlápl na slabšího, aby mu vzal něco,  co chce sám. A my všichni kolem na to koukáme. Budeme koukat ještě dlouho. Možná budem trochu i nadávat. Ale najdou se mezi námi i takoví, kdo tomu silnějšímu zatleskají, jaký pěkný políček tomu slabšímu vyťal.      

V.Voráček

Vybavuje se mi v posledních dnech stále častěji písnička, kterou v roce 1968 zpíval (snad, pokud mne paměť neklame) Jaromír Majer spolu s jednou malou holčičkou. Měla zhruba tento text (případné chyby jdou na vrub mé paměti):
"Táto, táto,
Míša mi vzal míč,
popad ho a maucta,
běžel s ním pryč.
Jemu je to fuk,
a hned se začne prát.
Viď, že mi žádný kluk
můj míč nesmí brát.
Jen věř dítě mé,
svět má svůj pevný řád,
nic, nikdo z nás,
těm druhým nesmí brát,
vše se nakonec,
v dobré obrátí,
co vzal nám čas,
časem zas navrátí."
Táto, táto,
tys to všechno splet
Já chci jen svůj míč,
a to teď, teď, hned…
Nějak tak ta písnička byla, dál si text nevybavuji. Jen ještě vím, že pak končila tím, že se holčička táty ptala, proč má na krajíčku pláč.
Když jsem ve svých necelých deseti letech viděl jet ruské tanky na Prahu, nechápal jsem, proč jim nevzdorujeme. I ta zmíněná písnička pomohla pochopit. Vzpomínám na nebožtíka dědečka, který mi tenkrát se slzami v očích řekl - jsou silnější, uplácali by nás čepicema. Bezmoc a slzy. To bylo v té písničce, ale i v naší tehdejší skutečnosti.
Celý Krymský konflikt je zase právě o tomhle. O tom, že ten silnější si bere něco, co patří tomu slabšímu. Má k tomu své vznešené, velké důvody, a dlouho dopředu připravené argumenty. Možná posloužila i nedávná olympiáda a kvanta bezpečnostních složek, soustředěná nenápadně na černomořské pobřeží...Kdo ví. První obětí války je pravda. Napsal již Aischylos. A je to tak. Historie věří vítězům... A tak propaganda předvádí, co umí.

Zase jsou ve hře zvací dopisy - nepřipomíná Vám to něco? Jde o zvací dopis svrženého prezidenta, který se k jeho autorství nehlásí; ale "velvyslanec" toho pozvaného, silného "mírotvorce" tím dopisem mává. Nedávno zemřelý Vasil Biľak taky věděl, proč existenci zvacího dopisu vždy popíral, až z jeho existence těžil.

Je to ale i zvací dopis tzv. autonomní vlády. Vlády, jejíž autonomie funguje leda jen na bázi "sovětského" modelu, tedy směrem "dovnitř", jako určitý orgán vyšší místní samosprávy svého druhu, ale z hlediska vnější, zahraničně-politické suverenity se jedná o postavení, jehož suverenita je srovnatelná s mezinárodní suverenitou Polívkova Valašského království. Uznávám jen, že její politický význam je možná větší, než byl politický význam signatářů zvacího dopisu z řad pražských Pragováků.

Ale jinak - klobouk dolů. Dříve vyzkoušený propagandistický model funguje. Konec konců, funguje i další podobný model. Ten vyzkoušel už Hitler. Také vlastně zabral Sudety, jen proto aby ochránil místní obyvatelstvo před národnostní šikanou. A pak zabral i zbytek. Pardon, nezabral. Jen vzal pod ochranu. Proto také ten krásný název - Protektorát Čechy a Morava. Historie se opakuje, a my se můžeme bud smát nebo brečet. Co se vlastně stalo?
Silnější si vyšlápl na slabšího, aby mu vzal něco,  co chce sám. A my všichni kolem na to koukáme. Budeme koukat ještě dlouho. Možná budem trochu i nadávat. Ale najdou se mezi námi i takoví, kdo tomu silnějšímu zatleskají, jaký pěkný políček tomu slabšímu vyťal.
Je to všechno o ochraně slabších. Ne o vnuceném protektorátu. Je to o tom, že své nesporné síly nesmím nikdy použít k tomu, abych toho slabšího nutil k něčemu, co on sám nechce. Jsem možná divnej. Ale nikdy bych neudeřil ženu nebo dítě. A ani chlapa, kterého vyhodnotím jako slabšího, nikdy nepraštím; leda jej popadnu za flígr a odsunu si ho z cesty, pokud na mne útočí. A tím je dáno i to, že vždy budu na straně slabších i v každém takovémto konfliktu. Vždy budu proti agresorovi.

Ano, agresorem někdy může být i ten slabší. Ale pak bedlivě sleduji, zda ten silnější ho jen popadne za límec a drží si ho od těla, nebo zda cítí potřebu si toho slabšího pod velkými hesly podmanit a převychovat obrazu svému.
Ano, vím. A je mi z toho smutno. Asi to zase "tak nějak dopadne". Již soudruh Husák neblahé paměti s oblibou citoval arabské přísloví - "psi štěkají, ale karavana táhne dál".

Chvíli budeme všichni (pardon, skoro všichni...ano, jsou opravdu i takoví, kdo radši budou křičet, že Rusové při upevňování svého velkoruského impéria nedělají vlastně nic špatného a nic, co by třeba někdy dříve neudělaly i jiné velmoci...) trochu štěkat a poukazovat na to že se děje něco zlého...Pak na Krymu proběhne dávno připravené referendum. A to všechny diskuse učiní bezpředmětnými.

Ano, to historie také zná. Už se to taky osvědčilo...Ostatně...jste přesvědčeni o tom, že Zakarpatská Ukrajina se opravdu tenkrát chtěla vymanit z "područí" Československa a stát se součástí Sovětského svazu?

Autor: Vladimír Voráček | úterý 4.3.2014 14:17 | karma článku: 16,97 | přečteno: 664x
  • Další články autora

Vladimír Voráček

Blízké setkání jiného druhu aneb "Allahu Akbar"...

Sluníčkoví multikulturalisté asi budou tvrdit, že vlastně o nic nešlo...Že jsem jen potkal hulváta, burana, primitiva. A že mohl být jakékoli národnosti, jakéhokoli vyznání..Má to ale jedno ALE...Nebyl. Šátek na hlavě hlavní aktérky nadevší pochybnost ukázal, že šlo právě o tu kulturu, která z islámských tradic vychází a která by nás měla - obohacovat.

9.4.2015 v 20:20 | Karma: 44,58 | Přečteno: 4184x | Diskuse| Politika

Vladimír Voráček

Pochod Rusko - kámoš

Vladimír Voráček

...místo valentýnky

Dnes je svatého Valentýna. Mezi nadšence pro tento svátek už dávno nepatří jen květináři, obchodníci s cukrovinkami, šperky a plyšáky. Našel si své příznivce mezi lidmi i u nás, i když, asi to zasáhlo spíš mladší generace. Já už ale jiný nebudu, a k Valentýnu opravdu, ale opravdu nebudu nikomu blahopřát. Starého psa novým kouskům nenaučíš. Tak se, dámy, na mne nezlobte :-)

14.2.2015 v 12:55 | Karma: 10,12 | Přečteno: 398x | Diskuse| Poezie a próza

Vladimír Voráček

O bezmocnosti mocných a beznadějné naději

Prohlédněte si dobře fotografii. Ta fotka z odchodu účastníků mírových jednání v běloruském Minsku mluví za všechny komentáře. Vpředu odcházejí Merkelová, Holland a Porošenko. A odcházejí očividně bez nálady. S určitou mírou nezdvořilosti si troufnu říci hezky česky, že odcházejí jako zpráskaní psi. Nezískali vlastně nic. Dosáhli (možná) jen dočasné konzervace současné linie fronty. Nic víc. Historickým milníkem evropských dějin se mise francouzského prezidenta a německé kancléřky nestala. Angelina následná slova o tom, že schůzka přinesla naději, zněla hodně tristně a beznadějně.

13.2.2015 v 15:02 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Voráček

Nikoli nekrolog o božích mlýnech

Dnes, více už než čtvrt století po sametovém převratu zemřela někdejší prokurátorka Brožová-Polednová, jedna z těch, kdo byli odpovědní za politickou vraždu, spáchanou na Miladě Horákové...Za účast na politicky zinscenovaném procesu si Brožová-Polednová odseděla rok a devět měsíců ve vězení, a to až poměrně nedávno...Dnes zemřela. A psát jí nekrolog nehodlám. Na rozdíl od jiných byla odsouzena a potrestána...Světská spravedlnost na ni sice dosáhla, ale až hodně pozdě a řekl bych, že i směšně...

24.1.2015 v 17:05 | Karma: 16,52 | Přečteno: 714x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 739x
Právník. Novinář. Lektor mediální komunikace. Poeta s drsným smyslem pro humor, někdy snad i s moudrým nadhledem.