Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O domě,kde se nezamyká; ale i o švýcarském referendu a věžičkách

Před mnoha lety se v česku říkala taková anekdota. Její pointou bylo, že ve Švýcarsku nikdy nebude socialismus. Protože by té krásné země byla škoda.

internet

Byl jednou jeden dům. A nájemníci toho domu se dohodli, že začnou dělat spoustu věcí společně. Například hospodařit. A nejen to.

Budou mít společnou měnu a společnou měnovou politiku. Pít pivo budou jen takové, které se v domě uvaří, nebo to, o kterém nejzdatnější pivaři mezi nájemníky rozhodnou, že je vhodné ho pít. A bude se pít jen ze skla, jaké bude schválené, že je na pití piva nejvhodnější, protože to, z jakého skla tobě pivo nejvíc chutná, není důležité, a už vůbec ne směrodatné.

Dohodli se ale třeba i na tom, jak má vypadat správný sýr. Pokud si někdo udělá nebo dokonce přinese odjinud sýr jiný, nikdo mu v tom bránit nebude, ale nesmí tomu výrobku říkat sýr.

Vymysleli i spoustu dalších úžasných pravidel. Například, že se omezí plýtvání elektřinou. Elektřina se už nebude vyrábět tak jako dosud, ve velkém, ale hezky, čistě; například třením ebonitové tyče liščím ohonem. Že tak získaná elektřina vyjde mnohem dráž? Nevadí, aspoň se s ní bude víc šetřit. Že teď všude, kam se podíváš, leží hromady ebonitových tyčí a liščích ohonů? Tomu se dá čelit. Když se místo starých žárovek, které hodně svítily, namontují žárovky nové, takové „dušičkové“ tlumivky, nebude ten nepořádek v tom romantickém intimním osvětlení ani tak moc vidět. A navíc, taková žárovka co skoro nesvítí, bude stát mnohonásobek toho, kolik stála ta stará, která svítila. Bude jich proto potřeba víc, a na to jen tak každý nemá. Tak si každý rozmyslí, zda si vůbec žárovku koupí, a zda nebude lepší si zapálit radši po vzoru babiček svíčku, když opravdu bude – náhodou - trochu světla potřebovat.

Pravda, ne všem nájemníkům se všechna ta pravidla a omezení líbila. Ti chytřejší z nich si proto rovnou vyhradili, že se jich nebudou úplně všechna týkat. Ale právě ti pak nejhalasněji nesouhlasili, když ti méně bystří, co zaspali na začátku, chtěli stejnou výjimku získat později.

Hlavy pomazané dospěly také k tomu, že je nesmysl mít zámky na dveřích jednotlivých bytů. Úplně přece stačí, když bude jeden zámek na domovních dveřích. A těm, co bydlí blízko těch domovních dveří, moudré hlavy z vyšších pater stanoví, kdo a kdy má být do domu vpuštěn, pro koho se mají dveře otevřít. Jak už bude v domě, může se už usadit, kde se mu zlíbí. Bylo by přece sobecké mu - před nosem - zabouchnout dveře bytu, a nepustit ho do kuchyně nebo do ložnice. A že nám ten člověk před pár lety vykradl sklep? No vidíte, to se přece zamykalo. Dnes se nezamyká, tak nemá důvod krást kompoty ve sklepní kóji.

Ano, našli se i takoví nevděčníci, kterým se ta osvícená pravidla nelíbila od začátku. A tak řekli – ne, díky, my si příliš vážíme pravidel vlastních, a nemáme důvod přijímat pravidla vaše. Uznali ale, že některé nové zvyky jsou výhodné i pro ně. A tak pokrčili rameny, a aniž by si na to s někým u piva plácli, začali některá z pravidel spolu s ostatními dodržovat. Žijeme přece všichni ve stejném domě, chlácholili sami trochu sebe, a tak tomu, co je dobré a výhodné pro všechny, nebudeme stát v cestě. Nebudeme ani bránit tomu, že když jeden soused jde navštívit druhého souseda, tak si zkrátí cestu přes nás. A ani nám nevadí, že se u nás chvíli zdrží, protože se chce pokochat výhledem z našich oken, který je prostě bezkonkurenční.

Když ale zjistili, že někteří příchozí se nemají k odchodu, a že by navíc – prý aby výhled z toho okna byl ještě hezčí – pod těmi okny chtěli začít stavět podivné věžičky, tak řekli – basta fidli, o tom, kdo se nám tu courá a jak dlouho nám tu sedí na koberci (a na jakém), si chceme rozhodovat sami. Stejně jako o tom, na co se chceme dívat z okna.

Jenže narazili. Nejmoudřejší z moudrých v celém velkém domě se začali předhánět, kdo důrazněji zvolá – takhle tak ne, milí zlatí. Jestli s námi chcete kamarádit, tak si musíte do ložnice pustit každého, kdo jinak smí spát v té naší. A vztyčovali prostředníček a říkali – ty, ty, ty,  Nezbedníčku, jestli chceš vrátit zámek v jakékoli podobě na dveře bytu, může se ti stát, že se to obrátí proti tobě. Protože to, že ty si chceš sám rozhodovat, kdo a kdy si sedne u tebe ke stolu nebo lehne na kanape, nemůžeme strpět. Protože jsme už dávno rozhodli, že je správné se takového rozhodování vzdát.

Tady můj příběh vlastně zatím končí. Nejspíš si leckdo povzdechne, že ty podivné věžičky by tomu výhledu vlastně docela prospěly. Z oken pražské kavárny přece na alpské vrcholky taky není vidět.

Sám navíc uznávám, že ten příběh je hodně zjednodušený. A že je vlastně trochu o něčem jiném, než jsem slíbil v titulku. A nebudu se hájit ani tím, že se to přece stává i renomovanějším médiím, než je blog jednoho autora.

Ale abych přece jenom uvedl příběh do patřičných souvislostí, podotknu jediné. Před mnoha lety se v česku říkala taková anekdota. Její pointou bylo, že ve Švýcarsku nikdy nebude socialismus. Protože by té krásné země byla škoda.

Když jsem včera poslouchal reakce evropských politiků na švýcarské referendum o omezení pohybu osob, hned mne napadla politicky nekorektní paralela,a sice, že Švýcarsko by asi do Evropské unie klidně mohlo vstoupit. Jenže by té nádherné země s výhledem na Alpy byla škoda.

Autor: Vladimír Voráček | úterý 11.2.2014 13:04 | karma článku: 26,57 | přečteno: 958x
  • Další články autora

Vladimír Voráček

Blízké setkání jiného druhu aneb "Allahu Akbar"...

Sluníčkoví multikulturalisté asi budou tvrdit, že vlastně o nic nešlo...Že jsem jen potkal hulváta, burana, primitiva. A že mohl být jakékoli národnosti, jakéhokoli vyznání..Má to ale jedno ALE...Nebyl. Šátek na hlavě hlavní aktérky nadevší pochybnost ukázal, že šlo právě o tu kulturu, která z islámských tradic vychází a která by nás měla - obohacovat.

9.4.2015 v 20:20 | Karma: 44,58 | Přečteno: 4184x | Diskuse| Politika

Vladimír Voráček

Pochod Rusko - kámoš

Vladimír Voráček

...místo valentýnky

Dnes je svatého Valentýna. Mezi nadšence pro tento svátek už dávno nepatří jen květináři, obchodníci s cukrovinkami, šperky a plyšáky. Našel si své příznivce mezi lidmi i u nás, i když, asi to zasáhlo spíš mladší generace. Já už ale jiný nebudu, a k Valentýnu opravdu, ale opravdu nebudu nikomu blahopřát. Starého psa novým kouskům nenaučíš. Tak se, dámy, na mne nezlobte :-)

14.2.2015 v 12:55 | Karma: 10,12 | Přečteno: 398x | Diskuse| Poezie a próza

Vladimír Voráček

O bezmocnosti mocných a beznadějné naději

Prohlédněte si dobře fotografii. Ta fotka z odchodu účastníků mírových jednání v běloruském Minsku mluví za všechny komentáře. Vpředu odcházejí Merkelová, Holland a Porošenko. A odcházejí očividně bez nálady. S určitou mírou nezdvořilosti si troufnu říci hezky česky, že odcházejí jako zpráskaní psi. Nezískali vlastně nic. Dosáhli (možná) jen dočasné konzervace současné linie fronty. Nic víc. Historickým milníkem evropských dějin se mise francouzského prezidenta a německé kancléřky nestala. Angelina následná slova o tom, že schůzka přinesla naději, zněla hodně tristně a beznadějně.

13.2.2015 v 15:02 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Voráček

Nikoli nekrolog o božích mlýnech

Dnes, více už než čtvrt století po sametovém převratu zemřela někdejší prokurátorka Brožová-Polednová, jedna z těch, kdo byli odpovědní za politickou vraždu, spáchanou na Miladě Horákové...Za účast na politicky zinscenovaném procesu si Brožová-Polednová odseděla rok a devět měsíců ve vězení, a to až poměrně nedávno...Dnes zemřela. A psát jí nekrolog nehodlám. Na rozdíl od jiných byla odsouzena a potrestána...Světská spravedlnost na ni sice dosáhla, ale až hodně pozdě a řekl bych, že i směšně...

24.1.2015 v 17:05 | Karma: 16,52 | Přečteno: 714x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 739x
Právník. Novinář. Lektor mediální komunikace. Poeta s drsným smyslem pro humor, někdy snad i s moudrým nadhledem.